Fem frågor svenska journalister bör ställa om Husby

Your ads will be inserted here by

Google AdSense.

Please go to the plugin admin page to set up your ad code.

Åtta polisbilar vid Trondheimsgatan i Husby, där en (!) man greps misstänkt för rattfylleri och olovlig körning.

Hej alla glada journalistkollegor!

Hoppas ni hade det jätteroligt på valvakorna i Stockholm i söndags!

Medan ni var och provade på snittarna blev det faktiskt lite nyheter här i förorterna också.

Det var ju inte så mycket – många rapporterade om “våldsamt upplopp” och sådant men hade flera kanske varit på plats istället för på olika fina hotell och festvåningar i stan så hade ni sett det själva.

Det var nämligen inga våldsamma upplopp.

Inte från Husbyborna i alla fall. Inte den här gången.

Men som många nyhetshändelser så skapade det en del frågor som samhället – och med det menar jag folk som inte bor på Kungsholmen, Söder eller i Nacka – fortfarande behöver svar på.

Har ni tid den här veckan så kan ni kanske ställa dem – numret till polisens talesperson har ni väl.

1. Polisen säger i deras rapport att den unge mannen som senare greps “kunde misstänkas vara påverkad” – men hur gjordes den bedömningen?

Sa polisen det bara för att ha en anledning att stoppa honom? Spelade den unge mannens hudfärg någon roll i bedömningen av misstänkt rattfylleri?

2. Polisen sa att den misstänkte gjorde motstånd när han skulle gripas – men alla vittnen på plats som jag och flera andra pratade med sa att han inte gjorde någonting alls. Vem talar sanningen?

Your ads will be inserted here by

Google AdSense.

Please go to the plugin admin page to set up your ad code.

3. Varför drog en polis sitt tjänstevapen? Är det praxis när man ska kontrollera någon för rattfylleri?

4. I rapporten står det att det “kastades stenar mot dem (polisen) från en gångbro” – men i de videoinspleningar som finns så varken syns eller hörs det någon stenkastning.

Inte heller reagerar varken polisen eller folkmassan på ett sätt som skulle styrka det påståendet – så varför sägs det?

5. Polisen sa också på söndag att flaskor hade kastats – men när jag anlänt till platsen och tog bilden ovan fanns det varken plastflaskor eller glassplitter på marken. De polishundpatruller på plats verkade inte ha några problem med glassplitter heller.

I videoklippen varken syns eller hörs glasflaskor som krossas, vilket de ju gör när de kastas. Städade polisen upp direkt efter att den misstänkte fördes bort, eller hur gick det till? Kastades det några flaskor överhuvudtaget, eller kan det vara så att man måste motivera varningsskottet på något sätt?

Jag sticker inte under stolen med att jag inte gillar att rapportera från Husby. Jag känner för mycket folk i Kista och Husby, jag bor och spelar fotboll här och min opartiskhet skulle ifrågasättas – med all rätt, om händelserna ska granskas på ett korrekt sätt.

Men i de frågorna jag ställer ovan hittar ni inga av mina värderingar – det är bara frågor som jag själv hade ställt för att etablera sanningen om det här hade hänt i en annan förort.

Ett år efter kravallerna – som startades efter att polisen gav ut felaktig information om en dödsskjutning – befann vi oss i samma situation igen. Polisen gjorde ett ingripande som bedömdes av många som övervåld. Informationen som följde från polisens sida verkar vara minst sagt bristfällig.

Så det är inte för sent för er att börja ställa dessa frågor.

Men mitt tips är att inte vänta för länge.

Your ads will be inserted here by

Google AdSense.

Please go to the plugin admin page to set up your ad code.

Comments are closed.